· Concept ·

Pâinea este un element esențial în alimentația germană, poate cel mai dorit și mai îndrăgit dintre toate, fără de care nemții nu se pot simți nicăieri ca acasă. Brot Manufactur produce la București cele mai populare și mai iubite pâini germane, alese din cele 300 de sortimente și nenumăratele lor variații înregistrate până acum în țara mamă.

În epoca noastră, viața sănătoasă nu ține numai de ceea ce mâncăm, ci și de ce ne aduce starea de bine pentru minte și suflet. În acest sens, Brot Manufactur se bazează pe avantajele producției manuale la scară mică, pe calitatea excepțională a ingredientelor naturale, pe transparența și familiaritatea relației cu clientul și, poate mai mult ca orice, pe talentul brutarului nostru de a face o pâine cu un gust autentic.

A face pâine este o îndeletnicire care îmbină secretele unei tradiții îndelungate cu experiența individuală și cu dedicarea personală a fiecărui brutar. Procesul de manufacturare a pâinii la Brot Manufactur începe cu selecția atentă a fiecărui ingredient, continuă cu prepararea manuală a maialei, cu frământarea și dospirea în tihnă și coacerea în cuptoare de piatră.

În ultimii cincizeci de ani, traversând o perioadă de industrializare și comercializare intensivă, scopul hranei a fost considerat acela de a crea o senzație de saturație și plăcere, iar lumea nu se întreba dacă ceea ce făcea obiectul hranei era și sănătos. Generația noastră începe să își pună această întrebare din ce în ce mai des și, în consecință, este mult mai selectivă în alegerea conștientă a alimentației.

Pâinea este unul dintre alimentele importante ale lumii noastre, dar tehnologizarea excesivă a etapelor de producție și intervenția în cultivarea cerealelor și în fabricarea făinii au reușit să îi diminueze calitățile și gustul și, implicit, importanța.

Astfel, pâinea, albă sau nu, a devenit în cele mai multe cazuri un produs cu slabe calități nutritive, cu beneficii minore pentru sănătate. În acest context, metoda noastră tradițională de a face pâine, întregul nostru proces de producție ce urmează cele mai înalte standarde biologice și folosește exclusiv produse naturale, renunțând complet la ingredientele artificiale și la procesele automatizate de dospire și coacere are ca rezultat o pâine sănătoasă și gustoasă.

Secara este o cereală cu beneficii extraordinare pentru digestie, fiind măcinată mai mare decât grâul, aducând o reală senzație de sațietate și ajutând tranzitul intestinal. De aceea , la Brot Manufactur îi acordăm importanța cuvenită, alături de grâul spelta și de folosirea constantă a fermentării cu maia. Folosim făinuri fără aditivi și fără amelioratori în toate produsele noastre, de la pâine, la produsele de panificație și dulciuri.

Grâul Spelta (Alac) este o cereală străveche, cultivată de egipteni și celți, cu un gust asemănător celui de nucă. Este ruda mai sănătoasă și mai deșteaptă a grâului comun, căci este alcătuit dintr-o combinație genială de vitamine, minerale, carbohidrați, grăsimi, albumină și fibre și preia mai puține metale grele din mediul înconjurător. Spelta este singurul tip de grâu care poate fi tolerat de unele persoane cu intoleranță la gluten. Substanțele conținute de grâul Spelta se absorb și sunt puse rapid la dispozitia organismului. Acest lucru explică de ce copiii mici, bolnavii și vârstnicii pot digera mai bine acest grâu, în produse de panificație, paste sau gătit ca atare, în combinație cu legume, carne, brânză.

În Germania, țara cu cele mai multe variații de pâine din întreaga lume, pânea este o parte a culturii naționale, propusă pe lista moștenirii patrimoniului cultural al UNESCO. Pâinea este dintotdeauna un element vital în cultura și tradiția vieții germane de zi cu zi, breslele brutarilor fiind atestate documentar din secolul XII. Rețetele noastre vin din timpuri străvechi, păstrând și astăzi textura, culoarea, aroma și gustul vremurilor în care pâinea se cocea o dată pe săptămână, în cuptorul comun din fiecare sat. Brot Manufactur produce la București cele mai populare și mai iubite pâini germane, alese din cele peste 300 de sortimente înregistrate pînă acum în țara- mamă și nenumăratele lor variații.

Pâinea este un aliment esențial obiceiurilor culinare germane, poate cel mai de la sine înteles și îndrăgit dintre toate. Germania se bucură de o poziție geografică și de condiții climaterice care au făcut de-a lungul timpului posibilă atât cultivarea grâului cât și a secarei. Prin comparație, în nordul Europei grâul nu a făcut parte din tradiția culturilor agricole, la fel cum în partea de sud (Italia, Spania, Turcia) nu există o tradiție de cultivare a secarei. Aceasta este una dintre explicațiile faptului că pâinea germană este atât de variată, acoperind o gamă imensă de combinații între grâu și secară. O altă explicație este una de natură politică, anume că în Germania, spre deosebire de Franța și Anglia, nu a existat un stat centralizat până în secolul al XI-lea, lucru care a permis principatelor să produă pâinea conform standardelor și preferițelor regionale locale.

La cele mai multe mese, pâinea este vedeta, alături de cârnați, brânzeturi sau feluri principale, asortate între ele cu atenție și precizie, pentru a potența cât mai bine aromele. Fie la micul dejun, gustări, sau cină pâinea cu unt, brânzeturi și carne rece rămâne cel mai popular fel de mâncare în Germania, care, conform tradiției, se mănâncă cu furculiță și cuțit, nicicum ca un sendviș. Există și reguli despre când și cum se folosesc mâinile pentru a mânca pâinea, mai ales când topping-ul este dulce, sau pâinea este de fapt o chiflă sau un bretzel.

A face pâine este o îndeletnicire care îmbină secretele unei traditii îndelungate cu experiența individuală și cu dedicarea personală a fiecărui brutar. Procesul de manufacturare a pâinii la Brot Manufactur âncepe cu selecția atentă a fiecărui ingredient, continuă cu framântarea supravegheată pe toata durata sa, împlicand toate simțurile în evaluarea aluatului. Formarea pâinii se face manual pentru crearea crustei.

Folosim și drojdie și maia, având drept unități de măsură doar calitatea și gustul produselor care ies din cuptoarele noastre. Iubim maiaua pentru că are un efect natural anti mucegai și dă durabilitate pâinii. Ne producem singuri amestecul de dospire (maiaua), întotdeauna din grau spelta. și îl folosim în pâinile care au mai mult de 20% secară, alaturi de cât de puțină drojdie putem, adică 0.5%. Motivul pentru care folosim această cantitate infimă este acela al controlării procesului de fermentare, deoarece fermentația naturală (cu maia acră în cazul nostru, care conține o simpatică bacterie naturală de fermentație, Lactobacilus Sanfranciscensis) este foarte sensibilă la fluctuațiile de temperatură și la calitatea făinii și are nevoie de puțin ajutor. Deși folosim exclusiv făină naturală, fără aditivi, reușim să oferim produse la același nivel de calitate, doar controlând procesul de fermentare, textura și, implicit, gustul final al pâinii. Asta se poate face doar adăugând aluatului o cantitate minusculă de drojdie. Sau, după caz, de zahăr sau de unt - alte ingrediente hulite uneori.

Asa cum arată și cuvântul Manufactur - Manufactură, ne-am organizat tot procesul de producție în concordanță cu tradiția germană a brutăriilor artizanale, păstrând unicitatea produselor finale. Folosim făină de grâu, de secară sau de grâu sălbatic (spelta), toate provenite din agricultură sănătoasă, alături de maia, sare de mare, semințe și condimente. Nu folosim aditivi, esențe și nici amelioratori de gust, ci doar produse ecologice, iar maestrul nostru brutar supraveghează zi de zi procesele de dospire și coacere în cuptoare de piatră. Nu avem procese automatizate, iar pentru coacere folosim coșuri împletite sau forme din metal. Procesul de coacere este unul analogic- am ales în mod voit să nu folosim cuptoare digitale, programabile. Cuptoarele noastre au căldură directă și vetre de piatră. Răcirea pâinii se realizează pe rafturi de lemn, în zona de producție, înainte de a ajunge pe raftul de vânzare. Indiferent de insisența clientului pâinea noastră nu se taie până nu ajunge la o anumită temperatură, iar ambalarea ei nu se face niciodată în plastic, ci în hârtie sau în pungi de hârtie kraft, din hârtie reciclată.

Este adevărat că produția la nivel industrial a crescut eficiența și a scăzut prețurile, făcând ca produsele în totalitatea lor să devină mai usor de înlocuit, având o viață mai scurtă și fiind standardizate. Cu toate acestea, stilul de viață contemporan se întoarce din ce în ce mai mult la obiceiurile bune și vechi și scoate la lumină obiecte cu istorie, de la haine pâna la mobile și mașini, și reînvie rețete tradiționale de preparare a mâncării, la scară mică și cu specific local.